Wij redden papegaaien

Helpt u ons mee? Doneer online

Schreeuwen

Schreeuwen

Bij het probleemgedrag schreeuwen is het belangrijk dat je twee dingen in de gaten houdt. Ten eerste of het schreeuwgedrag normaal is voor de soort die je in huis hebt, zoals bijvoorbeeld een ara of een amazone, deze soorten zijn van nature luidruchtig en zullen dit in huis dus ook zijn. Je kan dit gedrag niet uit de soort halen en je zal dan ook moeten leren omgaan met dit gedrag. Ten tweede is het van groot belang dat je er snel bij bent en op de juiste manier reageert op het gedrag.

Onthoud dat de vogel schreeuwgedrag niet anders ziet dan welk ander gedrag dat hij vertoont. Voor hem is het gewoon één van de vele dingen die hij doet op een dag. Net als eten, poetsen, praten en spelen. Het is jouw reactie of die van de gezinsleden die het schreeuwgedrag aanwakkeren.

Waar je als eerste achter moet komen is welke motivatie er achter het gedrag van de vogel zit. Is hij gewoon blij en hangt hij al schreeuwend aan een speeltje. Of zit hij te schreeuwen terwijl hij naar jou kijkt om te zien of je hem wel hoort. Dit zijn twee heel verschillende vormen van schreeuwen en hebben zodoende ook een andere aanpak nodig van reageren. Als de vogel schreeuwt om jouw aandacht te krijgen dan is het jouw taak om zijn schreeuwgedrag te negeren en ander gedrag te belonen.

Is hij luidruchtig aan het spelen, dan kun je hem corrigeren voor zijn manier van spelen. Pas hierbij wel op dat dit speelgedrag niet omslaat in aandacht vragen want dan moet je de bovenstaande techniek weer toepassen.