Wij redden papegaaien

Helpt u ons mee? Doneer online

Probleemgedrag

Probleemgedrag

Het opvoeden van een papegaai is net zo belangrijk als het opvoeden van een kind. Als je een kind geen regels bij brengt, zal hij/zij uiteindelijk onhandelbaar worden. Hetzelfde gebeurt met een vogel die geen opvoeding krijgt. Voor elke papegaaiensoort geldt dat ze ongeveer twee à drie keer per dag zo’n 5 tot maximaal 20 minuten 1 op1 aandacht nodig hebben. Als je met je vogel werkt, zorg dan dat je aandacht volledig gericht is op je vogel!

  1. Plukken
  2. Schreeuwen
  3. Bijten
  4. Ongehoorzaamheid

De insteek van World of Birds op het gebied van trainen met je vogel is gebaseerd op het principe dat de vogel een vrije keus heeft. Bij het trainen van je vogel nodig je hem/haar uit om gezellig mee te doen. Als de vogel geen zin heeft dan is het ook goed. De vogel leert dan wat de consequentie van zijn keus is, namelijk dat hij de 1 op 1 aandacht van zijn baasje misloopt of dat hij zijn favoriete snoepje aan zijn neus voorbij ziet gaan. Door te leren wat zijn keuze inhoud zal de vogel beter leren wat hij wel en niet wil en dus zelfverzekerder worden.
Als de vogel blijft weigeren om mee te trainen, dan is wellicht de beloning niet belonend genoeg voor de vogel en is het alternatief veel bevredigender.

Omgaan met probleemgedrag

Wat is probleemgedrag? Én voor wie is het een probleem?
Probleemgedrag is gedrag dat jij als hinderlijk ervaart. Het gedrag wat jij als probleemgedrag bestempelt is meestal voor de vogel helemaal geen hinderlijk gedrag. Voor je vogel is het veelal de enige manier die hij kent om te krijgen wat hij wil. Dit kan variëren van aandacht tot voedsel.

Wat ga je eraan doen?

Observeer het ongewenste gedrag en beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  1. Wat is de motivatie van mijn vogel?
  2. Is dit normaal gedrag voor deze soort?
  3. Hoe reageer ik wanneer hij het gedrag vertoont?
  4. Hoe reageert de vogel als ik reageer op het gedrag? (Word het meer of minder)
  5. Welk ander gedrag zou ik liever zien?

Als je weet welk gedrag je liever wilt zien, dan ga je je vogel belonen voor dat gedrag. Vertoont de vogel het gedrag (nog) niet, dan ga je d.m.v. een trainingsschema het gewenste gedrag aan de vogel aanleren.

Voor meer informatie over het begrijpen en beïnvloeden van gedrag van papegaaien en parkieten kun je  ons boek ‘Gek van mijn vogel‘ bestellen.

Is dit niet genoeg en is er meer hulp nodig, dan kun je contact opnemen voor een consult.

Bonny Talsma
Loraine Klemens