Wij redden papegaaien

Helpt u ons mee? Doneer online

Plukken

Plukken

Het grootste probleem bij plukkende vogels is de eigenaar. Het grootste deel van de vogels plukt omdat het hem/haar aandacht oplevert of op heeft geleverd. Het mooiste zou zijn als je als eigenaar je gevoelens voor je vogel uit zou kunnen schakelen en het gedrag zonder emoties zou kunnen negeren. Op die manier krijgt de vogel geen beloning meer voor zijn gedrag. En als de aandacht voor het plukken er niet meer is zal de vogel niet meer hoeven te plukken voor deze aandacht.

Maar….

Dit is nou meteen de moeilijkheid. We houden nou eenmaal van ons dier en vinden het naar als hij zichzelf beschadigd. Daarbij krijg je als baasje van bijna iedereen die de vogel ziet, de opmerking dat hij er zo slecht uitziet. Vaak met een lichaamstaal waaruit je op kunt maken dat jij het niet goed doet. Nou ga dan het gedrag maar eens zonder emotie negeren. Dit is bijna niet te doen.

Wat belangrijk is bij elk gedrag en dus ook bij plukgedrag is te achterhalen wat de aanleiding is voor het gedrag. Wat is de trigger die het gedrag activeert. Vervolgens kan je die trigger verwijderen. Lukt dit niet doordat de trigger bijvoorbeeld je man of vrouw is, dan is het van belang dat je de vogel een andere associatie laat maken met die trigger.

Plukken