Goffins Kaketoe

Het legsel bestaat uit 2 of 3 eieren die worden 26 dagen door beide ouders afwisselend bebroed. Geslachtsonderscheid is te zien aan de ogen, de man heeft een donkerbruine iris en de vrouw een lichtbruine. Jonge vogels hebben de eerste 2-3 jaar donkere ogen. Tot begin jaren ’90 werden op de slechts 5050 km2 grote Tanimbar eilanden tot wel 13.500 Goffin’s kaketoes per jaar gevangen voor de vogelhandel. Op basis van deze getallen werd in 1992 besloten deze soort streng te beschermen. De soort werd op Cites lijst A geplaatst zodat legale export niet langer mogelijk was. Groot was dan ook de verbazing toen bij een telling in datzelfde jaar bleek dat er nog tussen de 300.000 en 450.000 kaketoes op de Tanimbar eilanden rondvlogen, door de plaatselijke bevolking worden ze zelfs als schadelijk voor de ma├»soogst ervaren. Ondanks zijn beschermde status en dankzij de exportstop kunnen we nu zeggen dat de Goffin’s kaketoe in het wild niet langer met uitsterven bedreigd wordt.

Meer dan 2000 Goffin’s worden in Nederland gehouden. Deze kaketoesoort wordt gerekend tot de moeilijk te kweken soorten. Ook het gebrek aan vrouwtjes leidt ertoe dat het aantal mogelijk zal afnemen in de toekomst. Het feit dat veel van de jongen die gekweekt worden als huisdier worden verkocht draagt er ook nog aan bij dat er minder kweekvogels beschikbaar komen. Als huisdier zijn Goffin’s voorzichtig gezegd nogal een uitdaging. Met hun hoge intelligentie, harde stem en sterke snavel kunnen ze hun eigenaar tot wanhoop drijven door continue aandacht te vragen. Plukgedrag is bij deze soort een bijkomend probleem. Een goede opvoeding kan hier hulp bieden.

De Goffin’s Kaketoe kent geen ondersoorten.

Sidebar