Kraagpapegaai
Kraagpapegaaien
Inhoud
Kraagpapegaaien zijn in het wild nog talrijk. Ze leven in paren of kleine groepen in de bossen en savannes van het Amazonewoud. Het zijn luidruchtige vogels die hun kraag gebruiken om vijanden af te schrikken.
In Nederland is het een bijzonderheid. Nog jaarlijks worden er enkele vogels uit Guyana geïmporteerd. In het jaar 2000 was het exportquotum voor kraagpapegaaien 780 exemplaren.
Wildvang kraagpapegaaien zijn zeer nerveuze vogels die snel overlijden.
Huisdier
Als huisdier is de kraagpapegaai volledig ongeschikt. Ze hebben een aangeboren agressie die zelfs bij jonge kuikens al voorkomt. Ook zijn ze minder sociaal dan de andere papegaaien. Daarnaast hebben ze snel last van stress wat kan leiden tot zeer angstig of juist extreem agressief gedrag, verenplukken en oorverdovend gekrijs.
Vanwege het territoriale gedrag is de kraagpapegaai een moeilijk te kweken soort. Het is niet eenvoudig twee volwassen exemplaren aan elkaar te introduceren. Vogels die in gevangenschap zijn geboren zijn voor de kweek beter geschikt omdat ze minder last hebben van stress.
Ondersoort
De Kraagpapegaai kent de volgende ondersoort: Braziliaanse kraagpapegaai (Deroptyus acciptrinus fuscifrons).
De kraagpapegaai heeft een ondersoort en wel de D. a. fuscifrons waar nog niet echt een ingeburgerde Nederlandse naam voor bestaat meestal wordt de Latijnse naam gebruikt. In het Engels wordt de naam Brazilian hawk-headed gebruikt dit lijkt mij voor Nederland ook de meest toepasselijke naam.
In Duitsland noemt men hem de Dunkelstirnige of wel de donkervoorhoofdkraagpapegaai maar dit lijkt niet echt een geschikte naam in het Nederlands.
Fuscifrons
Wel geeft die naam duidelijk het verschil met de nominaatvorm aan. De Fuscifrons heeft een bruine in plaats van een witte vlek op het voorhoofd, ook de wangen zijn donkerder en de rode en blauwe strepen op de buik en borst zijn opvallender aanwezig. En de buitenste staartveren missen de bruinrode basis bij de Fuscifrons. Er gaan geruchten dat de Fuscifrons in de vrije natuur vrijwel is uitgestorven, nog slechts zo’n 25 exemplaren zouden vrij rondvliegen maar een bevestiging hiervan hebben we nog nergens kunnen vinden.
Exemplaren
In Nederland is het een uiterst zeldzame vogel die mogelijk zelfs al geheel is verdwenen. Slechts in Duitsland (o.a. Walsrode) en Loropark zijn ons enkele exemplaren bekend. Dit laatste vogelpark op Teneriffe heeft er inmiddels ook mee gekweekt.