Grijze Roodstaart

Grijze Roodstaart

Inhoud

Grijze roodstaartpapegaaien leven in regenwouden, savannes en mangrovebossen. Ze overnachten in bomen die naast water groeien. Hier vormen zich vaak grote groepen tot wel 10.000 exemplaren. Eten zoeken gebeurt meestal in kleine groepjes van zo’n 30 exemplaren vaak op grote afstand van de slaapplaatsen. Ze vermijden menselijke bewoning en zijn in het wild nogal schuw.

Grijzen, zoals ze ook wel eens genoemd worden, zijn de meest gehouden van alle grote papegaaien. Enorme hoeveelheden zijn vanuit Afrika naar Europa verscheept vanwege hun reputatie goede sprekers te zijn. Helaas zijn de in het wild gevangen exemplaren niet geschikt als huisier omdat ze erg moeilijk te temmen zijn. Toch leren ook deze wilde exemplaren vaak goed de menselijke stem nabootsen zodat ze vaak, al pratend, gedoemd zijn tot een leven in een kooi, de meeste wildvangvogels komen echter terecht bij kwekers en opvangcentra.

Aantallen

Gezien de grote aantallen van de grijze roodstaart in ons land valt het aantal gekweekte jongen nog tegen. Het grootste probleem van de kweek van deze soort is het vinden van een geschikte partner. Dit blijkt ook bij de vogels in ons opvangcentrum, hier hebben de vogels in een vrijgezellengroep de vrije keuze. Toch zitten sommige gezonde grijze roodstaarten al zeven jaar als vrijgezel tussen op het oog geschikte partners. Andere vogels vinden binnen enkele dagen al een geschikte partner hier zou je kunnen spreken van liefde op het eerste gezicht. Het kweken van grijze roodstaarten in groepsverband is niet aan te raden. Beide partners verjagen rivalen hardhandig zodat wij de gevormde paartjes uit de vrijgezellengroep moeten verwijderen.
Daarnaast zijn grijze roodstaarten nogal gevoelig voor veranderingen. Een goed broedkoppel dat wordt verhuisd stopt in veel gevallen voor langere tijd met kweken.

Huisdier

Als huisdier kan een grijze roodstaart goed geschikt zijn. Het is wel belangrijk de vogel goed te socialiseren en opvoeden anders krijgt het eigenzinnige en angstige karakter de bovenhand. Meest voorkomende probleem bij grijze roodstaarten als huisdier is het plukgedrag. Schreeuwers zijn het van nature niet hoewel heel snel vervelende geluiden bij een verkeerde opvoeding kunnen worden aangeleerd. Hetzelfde geld voor bijtgedrag, zelfs de liefste papegaai kan gaan bijten als er verkeerd mee wordt omgegaan.
Opvallend is dat plukgedrag vooral voorkomt bij de intelligentere soorten zoals kaketoes en grijze roodstaarten en hoewel we inmiddels dankzij onze vogeltrainster goede resultaten boeken bij plukkers blijft het een groter probleem dan schreeuwen, bijten of angstgedrag.
Veel gedragsverrijking en een goede opvoeding zijn van levensbelang voor een grijze roodstaart.

Bij deze soort moet uiteraard ook even vermeld worden dat ze de beschikking hebben over uitzonderlijke vermogens om geluiden na te bootsen en de verhalen over sterke staaltjes zijn dan ook legio. Toch leren niet alle grijzen praten. Er zijn vele theorieën over de redenen hiervan maar onderzocht is het nog niet.
Praten is voor papegaaien simpelweg een manier om de aandacht van hun groepsgenoten (het gezin) te krijgen.

In het wild

In het wild is gebleken dat papegaaien van dezelfde soort in verschillende gebieden een ander dialect laten horen in hun verbale communicatie.

Om inteelt te voorkomen verhuizen vogels soms naar een gebied waar een ander dialect wordt “gesproken”. Om toch met hun soortgenoten te kunnen communiceren moeten papegaaien dus de mogelijkheid hebben zich het vreemde dialect eigen te maken.

Komt een papegaai in een groep mensen te leven dan zal hij vaak zijn best doen de communicatie van de mens na te bootsen. Vaak resulteert dit in extra aandacht waardoor het praten van de vogel wordt beloond.
Grijze roodstaarten beschikken over een bovengemiddeld talent tot nabootsen het is nog niet bekend waarom ze dit beter kunnen dan veel andere soorten, hun hoge intelligentie zal hierin zeker een belangrijke rol spelen.
Deze intelligentie moet dan ook door iedere eigenaar serieus worden genomen zodat de vogel niet als een hoogbegaafd kind steeds weer de kleuterschool moet overdoen. Zorg steeds voor nieuwe uitdagingen ook voor kweekvogels.

Ondersoort

De Grijze Roodstaart kent de volgende ondertsoort: Timneh grijze roodstaart.

Sidebar