Dubbele geelkop amazone

Dubbele geelkop amazone

Inhoud

Dubbele geelkopamazones zijn er in vijf verschillende ondersoorten (oratrix, magna, tresmariae, belizensis en hondurensis). Alle vijf zijn in het wild ernstig bedreigd.
In Nederland zijn vier soorten aanwezig (oratrix, magna en belizensis en een enkele losse hondurensis). Van deze soorten is de oratrix het algemeenst.

De verschillen zitten o.a. in de hoeveelheid geel op de kop en de vleugels. De magna en tresmariae hebben meer geel op de kop en de andere twee soorten minder. De magna heeft daarnaast ook geel op de schouders, de onderkant van de vleugelboeg en op de buitenkant van de dijen (alle ander soorten hebben alleen geel aan de binnenkant van de dijen).

De tresmariae

De tresmariae heeft geen schubtekening op borst en buik maar wel een blauwe waas.

De belizensis

De belizensis is lichter groen van kleur en heeft minder en lichter geel op de kop vooral onder de ondersnavel zit vrijwel geen geel. Over deze kleuren is in de literatuur vrijwel niets te vinden zodat er veel onduidelijkheid over is, deze soort wordt nauwelijks raszuiver in gevangenschap gekweekt.

De hondurensis

De hondurensis wordt meestal tot de geelnekamazones gerekend maar qua lichaamsbouw zijn ze identiek aan de dubbele geelkoppen en ze hebben ook een ivoorkleurige snavel in tegenstelling tot de geelnekken. Daarom delen wij ze bij deze groep in. Ze hebben een geel voorhoofd een gele nek met verspreide gele veren op de kop.

Exporteren

Dubbele geelkoppen leven in Mexico vooral in dicht woud langs rivieren nabij de Pacifische kust. Deze soort is vooral in de problemen geraakt vanwege zijn schitterende uiterlijk.
Voor de nationale en internationale handel zijn er onverantwoord veel van gevangen. Het is al vele jaren verboden papegaaien vanuit Mexico te exporteren maar toch komen deze vogels nog steeds illegaal over de grens, vooral naar de VS (het is bij de Texaanse grens na de geelnek de meest in beslag genomen papegaaiensoort).

Inmiddels is Mexico steeds beter in staat zijn wetten na te leven. Het is te hopen dat het voor deze soort nog niet te laat zal zijn.

Broedtijden

In Nederland komen nog veel dubbele geelkopamazones voor en er is ook goed mee te kweken. Het is alleen jammer dat vrijwel alle hier geboren vogels de huiskamer in gaan zodat er weinig vers bloed voor de kwekers ter beschikking komt.

In de broedtijd zijn het uiterst agressieve vogels waarbij vooral de mannen vaak erg gevaarlijk kunnen zijn bij het beschermen van hun vrouw of nest. Maar dit gedrag komt ook bij huisdieren voor. Agressiviteit is samen met luidruchtigheid dan ook de belangrijkste reden om er afstand van te doen. Stichting Papegaaienhulp heeft meerdere vooral oudere dubbele geelkoppen opgevangen. Meerdere ondersoorten zijn in de Hortus te zien.

Sidebar