Blauwbaard Amazone
De blauwbaard behoort tot de weinige papegaaiensoorten waarvan het voortbestaan in zijn natuurlijk leefgebied op geen enkele manier wordt bedreigd.
De blauwbaard bewoont de ondoordringbare gebieden van het Amazonewoud. De enige menselijke activiteiten die zich daar afspelen zijn die van de Amazone indianen en een enkele zeer avontuurlijke toerist. Grote gebieden zijn alleen per boot te bereiken, zodat deze vogels alleen bejaagd worden door de indianen voor het vlees (dat overigens erg taai schijnt te zijn). Ook worden ze wel als huisdier gehouden door de indianen maar ze drijven er geen handel mee.
Sinds de jaren 60 zijn er geen blauwbaardamazones meer legaal uit Zuid-Amerika geƫxporteerd.
In Nederland leven nog minder dan 20 blauwbaardamazones. Het is tot nu toe nog niemand gelukt deze soort hier te kweken.
Van een levensvatbare populatie is nauwelijks sprake. Op nieuwe import hoeven we niet te rekenen zodat deze soort waarschijnlijk in gevangenschap zal uitsterven.
Dit zou jammer zijn omdat de blauwbaard samen met zijn ondersoort de roodvoorhoofd- of Bodin’s amazone (Amazona festiva bodini) afwijken van alle andere amazonesoorten. Dit zijn namelijk de enige twee amazones met een rode rug, dit is een zeer opvallend kenmerk waar nog geen verklaring voor is gevonden.
Stichting Papegaaienhulp is in het bezit van een enkel exemplaar. Onze Ko staat bekend om haar uitstekende zangkwaliteiten en is een dame van meer dan 40 jaar oud. Dit is direct de reden van het feit dat er met deze soort niet gekweekt wordt. Vrijwel alle exemplaren in Nederland zijn vrouwtjes van 30 jaar en ouder. Het is ons dan ook nog niet gelukt om een partner voor haar te vinden.