Oranjevleugel Amazone

Zoals aan het grote aantal landen hierboven is te zien komt de Oranjevleugel of Venezuela amazone in een groot gebied voor. Deze soort behoort dan ook tot de meest succesvolle in Zuid Amerika waar ze in paren of groepen tot soms duizend exemplaren leven.

Zoals bij een groot verspreidingsgebied te verwachten is zijn er zeer uiteenlopende kleurvariaties te vinden en ook in het formaat zijn duidelijk uiteenlopende types te vinden.

Toch is deze soort altijd makkelijk te herkennen aan de volledig groene vleugelboeg en de oranje spiegel in de vleugel die bij vrijwel andere amazones rood is.

In Nederland is dit een van de meest gehouden amazones. Het is dan ook nogal vreemd te noemen dat er slechts zeer weinig mee gekweekt wordt. Een bij ons bekende kweker probeert al sinds 1987 met deze soort te kweken, sinds 2003 zelfs met drie koppels, maar tot nu toe was er slechts een bevrucht ei maar nog geen jongen te begroeten terwijl het hem met andere soorten wel goed lukt. In 2003 had hij van een koppel wel twee legsels een van 4 en een van 5 eieren maar allen onbevrucht. Niet een van de makkelijkst te kweken amazones dus. Ook andere in amazones gespecialiseerde kwekers melden dit.

Vreemd genoeg zijn ons enkele beginnende kwekers bekend die direct in het eerste jaar succesvol met de Oranjevleugel kweekten maar in de meeste gevallen bleef het dan bij een enkel succesvol seizoen.

Deze soort is een echte uitdaging voor de kweker en zonder de jaarlijkse importen uit Guyana en Suriname zou deze soort zeker niet zo talrijk zijn in ons land als nu het geval is. Niemand zit dan ook nog op import van deze soort te wachten ook de importeurs zelf niet.

De oranjevleugel heeft een slechte naam als huisdier vanwege zijn harde stemgeluid, naar onze ervaring verschilt dit echter sterk per exemplaar van de acht vogels in onze opvang zijn er drie bijzonder luidruchtig, vier laten slechts af en toe iets horen en een exemplaar horen we nooit. Wat temperament betreft horen deze vogels absoluut tot de leukste onder de amazones, ze zijn grappig, speels, kunnen wat leren spreken en zijn zelden agressief zoals andere amazones dat kunnen zijn.

Sidebar