Wij redden papegaaien

Helpt u ons mee? Doneer online

Bijten

Bijten

Bijtgedrag ontstaat vaak door een gebrek aan vertrouwen. De vogel vertrouwt jou niet en als je al een paar keer bent gebeten dan is dit ook wederzijds.

Het is dus van belang dat het vertrouwen tussen jullie (opnieuw) wordt opgebouwd. Dit doe je door allereerst veiligheid te bieden, voor jou én de vogel. Laat de vogel in zijn kooi en begin met van buitenaf hem wat lekkers te geven. Vertoont hij agressie dan loop je weg en neem je de beloning met je mee. Kan je de vogel niets aangeven, laat het lekkers dan in zijn voerbak vallen.

Als de vogel het lekkers van je aanpakt is er al een kleine basis van vertrouwen ontstaan. Vraag vervolgens kleine dingen van je vogel, zoals iets moeten strekken om bij het lekkers te komen of om te draaien op zijn stok om bij het lekkers te kunnen. Doet de vogel een goede poging, beloon hem dan met het lekkers. Het opbouwen van het vertrouwen is het doel, niet de training!

Hierna ga je weer iets verder en moet de vogel van zijn plaats komen. Hij blijft in zijn kooi en jij erbuiten. We zijn nog lang niet zover dat hij je voldoende vertrouwd om in de kooi te mogen komen. Vraag de vogel om naar een andere stok te komen of gewoon naar een bepaalde plek te klimmen voor de beloning.

Belangrijk

Als je de vogel de beloning laat zien moet je het hem geven als hij er zijn best voor doet, verplaats de beloning niet steeds een stukje verder om hem mee te krijgen, je bent op die manier niet eerlijk tegen je vogel en het schaadt het vertrouwen wat je juist aan het opbouwen bent! De enige reden om de vogel zijn beloning te onthouden is als hij agressie vertoond.

Als je de vogel door de hele kooi kunt loodsen, ben je zover dat je het deurtje van de kooi open kunt maken en hetzelfde als hierboven kunt gaan doen met de deur open. Kijk naar de reactie van de vogel als je met je hand in zijn kooi komt. Dit is voor de vogel vaak een heel spannend moment omdat de veilige tralies niet meer tussen jullie inzitten. Doe het weer rustig aan en laat de vogel wennen aan deze nieuwe situatie.

Voor meer info bestel het boek GEK van mijn vogel.

Bijten